Ahli Fizik, Spekulasi dan Penulis Iklan

Copywriting boleh diandaikan seperti bermain di dalam pasaran saham, atau seperti menjadi ahli fizik.

Kerana secara asasnya, ketiga-tiga pekerjaan ini – copywriting, spekulasi, dan sains — ketiga-tiganya sama.

Ketiga-tiganya mempunyai kunci yang sama. Dan bila setiap bahagian berfungsi, anda boleh berjaya. Anda akan menggandakan keberkesanan iklan anda dalam sekelip mata. Continue Reading

Contoh Surat Jualan

Ini ialah contoh surat jualan yang saya buat dan dihantar melalui pos. Contoh surat-surat jualan lain ada di dalam portfolio saya.

surat-jualan-2

Shit Happened. So What’s Next?

Shit will happen all the time. You know that. I know that. We all know that. Last week I lost my phone (RIP Arc S) and my wallet. That’s shitty thing happened to me.

That’s life.

Sometimes we doesn’t get the hand that we want and sometimes people do screw us. There are people out there that will steal things from you and will do nasty thing on you. Continue Reading

Telefon Bimbit dan Dompet Hilang

Salam, cuma nak inform kepada mereka yang cuba hubungi saya memalui telefon bimbit bahawa fon saya dah hilang dan dompet saya juga beberapa hari lepas. Kalau ada apa-apa hal, boleh emel saya yang disediakan di dalam page hubungi saya. Terima Kasih.

Beza Pemasaran 5 Tahun Lepas Dengan Sekarang?

Lima tahun satu tempoh yang lama. Lima tahun lepas, Facebook tidak dikenali ramai. Ramai orang memasarkan produk dengan cara yang lain.

Dulu, orang menggunakan forum untuk pasarkan produk.

Dulu, AdWords adalah satu sistem yang sangat mudah difahami. Direct linking pun dibenarkan dulu. Banyak produk Clickbank dijual menggunakan cara tu. Continue Reading

Apa Yang Kita Cari Selama Ni?

Pernah tak terfikir apa yang sebenarnya yang kita cari?

Bila kita tanya ahli agama, mereka akan menjawab, “untuk beribadah kepada Allah S.W.T”. Saya faham apa yang dimaksudkan dengan beribadah, iaitu menunaikan rukun Islam sebanyak lima perkara dan rukun Iman sebanyak enam perkara.

Itu saya faham.

Tapi apa sebenarnya yang kita cari? Continue Reading

Bagi Saya Ini Web Hosting Terbaik di Malaysia

Di dalam sesuatu perniagaan, yang penting ialah after sales support.

Bila after sales support bagus, orang pun suka.

Dan dalam post ini saya ingin memberitahu anda satu syarikat web hosting yang berjaya menjalankan tugasnya dengan baik.

Dan bagi saya, mungkin web hosting inilah yang terbaik di Malaysia pada harga yang sangat-sangat berpatutan. Sebelum saya beritahu anda apa nama syarikat tersebut saya nak cerita sedikit apa yang terjadi. Continue Reading

Dua Cara Termudah Untuk Naikkan Produktiviti Harian

Siapa tak pernah rasa geram bila satu hari itu seperti tidak melakukan apa-apa pun?

Macam hari berlalu secara automatik tanpa kita sedari.

Menyampah betul bila itu terjadi. Kerja punyalah banyak tetapi kita seperti berpusing-pusing. Buat benda yang tidak berfaedah lebih daripada menyiapkan kerja.

Tak suka bila tu terjadi. Continue Reading

Menulis Blog Seperti Satu Warkah Perjalanan

“Writing a book is an adventure. To begin with, it is a toy and an amusement; then it becomes a mistress, and then it becomes a master, and then a tyrant. The last phase is that just as you are about to be reconciled to your servitude, you kill the monster, and fling him out to the public.” — WINSTON CHURCHILL

Menulis blog juga boleh dikategorikan sebagai satu perjalanan juga. Kadang-kadang kita tahu mana kita nak pergi. Kadang-kadang kita sesat semasa ke tempat yang dituju.

All iz well. Continue Reading

Apa Nak Buat Kalau Takde Semangat?

Apa nak buat ya…

Kalau rasa takde semangat…

Pernah rasa macam tu?

Susah nak tulis kalau tidak ada semangat. Macam saya, saya dah lama tak koding. Macam dekat dah dua minggu. Mula-mula demam, lepas tu power spek mata saya dah lari (power saya dah naik). Jadi slow sedikit nak selesaikan masalah koding yang perlu diselesaikan. (Secara tiba-tiba pening bermain dengan array manipulation).

Mungkin kena main game banyak lagi? Tak enjoy dah lama sangat sebab demam dan selesaikan masalah-masalah lain. Tak pastilah. Baru dapat spek mata baru. Simple je. Murah, tapi as long as it works, it doesn’t matter. Hari ini bolehlah buat tutorial JavaScript dan jQuery dua atau tiga untuk dapatkan mood coding tu kembali. Ada orang boleh terus jump selesaikan masalah, tapi macam takde mood untuk buat sebegitu.

Buat tutorial satu demi satu… Continue Reading

Copyright © 2014. Powered by WordPress & Romangie Theme.