KelabIM

Pemasaran. Penulisan. Pengkodan. Kehidupan.

April 9, 2014
by Abdul Rahman A. Samad
0 comments

Bagi Saya Ini Web Hosting Terbaik di Malaysia

Di dalam sesuatu perniagaan, yang penting ialah after sales support.

Bila after sales support bagus, orang pun suka.

Dan dalam post ini saya ingin memberitahu anda satu syarikat web hosting yang berjaya menjalankan tugasnya dengan baik.

Dan bagi saya, mungkin web hosting inilah yang terbaik di Malaysia pada harga yang sangat-sangat berpatutan. Sebelum saya beritahu anda apa nama syarikat tersebut saya nak cerita sedikit apa yang terjadi. Teruskan Membaca →

March 31, 2014
by Abdul Rahman
0 comments

Menulis Blog Seperti Satu Warkah Perjalanan

“Writing a book is an adventure. To begin with, it is a toy and an amusement; then it becomes a mistress, and then it becomes a master, and then a tyrant. The last phase is that just as you are about to be reconciled to your servitude, you kill the monster, and fling him out to the public.” — WINSTON CHURCHILL

Menulis blog juga boleh dikategorikan sebagai satu perjalanan juga. Kadang-kadang kita tahu mana kita nak pergi. Kadang-kadang kita sesat semasa ke tempat yang dituju.

All iz well. Teruskan Membaca →

February 20, 2014
by Abdul Rahman A. Samad
0 comments

Apa Nak Buat Kalau Takde Semangat?

Apa nak buat ya…

Kalau rasa takde semangat…

Pernah rasa macam tu?

Susah nak tulis kalau tidak ada semangat. Macam saya, saya dah lama tak koding. Macam dekat dah dua minggu. Mula-mula demam, lepas tu power spek mata saya dah lari (power saya dah naik). Jadi slow sedikit nak selesaikan masalah koding yang perlu diselesaikan. (Secara tiba-tiba pening bermain dengan array manipulation).

Mungkin kena main game banyak lagi? Tak enjoy dah lama sangat sebab demam dan selesaikan masalah-masalah lain. Tak pastilah. Baru dapat spek mata baru. Simple je. Murah, tapi as long as it works, it doesn’t matter. Hari ini bolehlah buat tutorial JavaScript dan jQuery dua atau tiga untuk dapatkan mood coding tu kembali. Ada orang boleh terus jump selesaikan masalah, tapi macam takde mood untuk buat sebegitu.

Buat tutorial satu demi satu… Teruskan Membaca →

Perubahan Menarik di Google?

February 17, 2014 by Abdul Rahman A. Samad | 0 comments

Cuba buat carian ini: Hippo vs Lion. Anda akan nampak ini:

google-vs

Sekarang kita dah boleh gunakan Google untuk membuat perbandingan. Tapi bukan semuanya boleh. Buat perbandingan antara Samsung vs Sony, tidak ada pula paparan seperti di atas.

Apa carian versus yang pernah anda lakukan dan nampak paparan seperti ini?

January 20, 2014
by Abdul Rahman A. Samad
0 comments

Apa Yang Saya Buat Sekarang?

Selamat tahun baru 2014! Inilah post pertama saya pada tahun ini. Lama betul tak update blog ni. Dah berkarat dinding blog tak nampak tuan dia. Semoga tahun ini tahun yang lebih baik untuk kita semua.

Harap-harap.

Setiap orang mempunyai kehidupan mereka tersendiri. Ada yang sudah berumah tangga. Ada yang masih lagi mencari dan ada yang terfikir betapa besarnya majlis yang nak dibuat untuk majlisnya. Teruskan Membaca →

October 20, 2013
by Abdul Rahman A. Samad
4 Comments

Taktik Sosial Untuk Mendapatkan Trafik Ke Laman Web Anda

Kenapa susah sangat nak dapat trafik? Tanya seseorang kepada orang di forum.

Jawapan yang diberi adalah pelbagai: ianya sesuatu yang susah. Perkara paling susah dalam pemasaran Internet ialah trafik. Perkara yang paling orang malas nak buat ialah menarik pelawat masuk ke laman web tapi kita semua tahu tanpa pelawat tiadalah jualan.

Susahkah untuk mendapatkan trafik?

Ianya tidak susah, sebenarnya. Teruskan Membaca →